Få in tekniken

Av155cm.se

Få in tekniken

En gammal myt om löpning som inte vill ge med sig är att alla löpare automatiskt får skador eller förslitningar förr eller senare i livet. Det är sant att det idag finns många personer som har problem i lederna efter att ha sprungit i många år, men det beror framförallt på att de sprungit med olämpliga skor eller med dålig teknik och inte att de har joggat regelbundet.

Idag vet idrottsläkare och tränare mycket mer om hur löpningen påverkar kroppen och stort fokus läggs på sättet löpare springer på. Om du gör fel kan du få både omedelbara skador och slitningar på lång sikt och därför är det viktigt att snabbt få in tekniken.

Så springer du rätt

Vid en stor analys av 2.3 miljoner löpare vid olika maratonlopp kunde forskare konstatera att de allra flesta deltagarna sprang fel. Så många som nio av tio hade bristande teknik, vilket kan verka förvånande då just maratonlöpare brukar betraktas som de mest erfarna och skickliga löparna. Att springa med dålig hållning eller att placera stötarna på fel parti under foten kan leda till många problem med knäna, höfterna och ryggen såväl som nervsmärtor och muskelbristningar. Det är synd eftersom allt detta kan undvikas med rätt teknik.

Några bra tips att tänka på är att springa med rak men lite framåtlutad hållning, avslappnade axlar och kontrollerade armar som är lätt böjda. Du ska landa på framfoten och aldrig hälarna; det är ett av de vanligaste misstagen som snabbt kan leda till smärta och skador i höfterna. Det är också viktigt att du hela tiden håller huvudet rakt men med blicken snett framför dig – det låter dig se eventuella hinder eller pölar och du kommer inte halka eller snava över något.

Gör en löpanalys

I samband med att du skaffar bra löparskor kan du passa på att göra en löpanalys. Många sportaffärer erbjuder det i dag och det innebär att du får springa på ett löpband samtidigt som dina ben och fötter filmas. Dina rörelser och nedslag kommer sedan analyseras och du kan få många bra tips på hur du kan förbättra din teknik. Om det visar sig att du trampar snett kan det ofta korrigeras med inlägg eller skor som är särskilt utformade, och det kommer bli ovärderligt för dig som vill springa ofta.

Om författaren

155cm.se