Satsa på bra skor

Av155cm.se

Satsa på bra skor

Löpning hör till de billigaste träningsformer då du varken behöver utrustning eller medlemskap för att kunna springa. Det finns dock en utgift som du ska vara beredd att lägga en rejäl slant på och det är dina skor. Med fel skor kan du råka ut för smärta och skador som kommer kosta mycket mer i pengar, tid och energi än ett par riktigt bra löparskor.

Skorna du springer i är minst lika viktiga som rätt löpteknik och därför bör du alltid handla dem i en affär som specialiserar sig på löpning. De ska helst ha möjlighet att analysera dina fötter och din löpteknik och kunna ge dig precis de skor som passar just dig. Fotens utformning och sättet du rör dig på är mycket individuellt, och som lekman är det omöjligt att veta exakt vad du behöver. Ett mycket vanligt misstag är att köpa skor som skryter med att vara enormt vadderade, när det i själva verket inte alls är det som behövs i de flesta fallen.

Tänk på terrängen

När du köper ett par nya löparskor är det också viktigt att du berättar vilket underlag du kommer springa på. Ska du springa på asfalt eller ute i skogen? Kanske både och? Underlaget har två faktorer som du bör ta med i beräkningen: hur hårt det är och om det är halt eller inte. Ska du springa på ”stumma” ytor som inte har något som helst ”gung” kommer du behöva skor som ger dig bra stötdämpning, medan hala ytor kräver skor med bra grepp. Ibland kan det vara värt att köpa två par för olika sorters underlag, särskilt om du planerar att springa ofta.

Om författaren

155cm.se