Tips för att börja springa

Av155cm.se

Tips för att börja springa

För många människor kan löpning synas vara något som enbart supervältränade personer håller på med. När de susar förbi i full fart, iförda full löparuttrustning och med en målmedveten blick kan det närmast verka lite avskräckande, nästan omöjligt. Faktum är dock att även de var nybörjare en gång i tiden och att löpning är något i princip alla kan komma igång med.

Här kommer du kunna läsa om hur du ska komma igång med löpningen på ett säkert och kul sätt. Att bli löpare handlar om både kroppen och sinnet, och ju mer du sysslar med den här typen av träning desto fler fördelar kommer du åtnjuta.

Skynda långsamt

Om du aldrig har sprungit förut är det absolut viktigaste att hålla i sinnet att inte ta i för hårt. Du kommer inte bli maratonlöpare över natten, och de flesta löpare du ser kommer inte bli det över huvud taget. Satsa i stället på att få in bra teknik och öka gradvis på avstånd och hastighet. För inspiration och bra tips kan du läsa tidningar som Runner’s World eller se på instruktiva videor på YouTube, där duktiga löpare delar med sig av sina kunskaper. Om du fokuserar på att springa rätt och i en realistisk takt kommer du successivt bli bättre utan att få skador eller ett mentalt motstånd. Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är just att ta i för hårt, vilket brukar resultera i värk, håll och en känsla av misslyckande.

Gör en plan

Alla löparexperter rekommenderar att den som ska börja springa delar upp de första rundorna i korta intervaller där du går i en jämn takt i två minuter, sedan springer lugnt i en minut i omväxlande turer. Om du gör det i tjugo, trettio minuter har du gjort en bra start och under den första veckan bör du försöka få in tre rundor med en dags vila emellan. Byt sedan intervallerna till en minuts gång och två minuters löpning och kör så i en vecka. Veckan därpå kan det vara frestande att försöka springa hela tiden, men det är mycket bättre att öka på tidsintervallerna istället, exempelvis tre minuter gång och fem minuter löpning. Du kommer snabbt märka att du orkar mer och mer och när du så småningom kan springa i en tjugo-trettio minuter i ett börjar det bli dags att tänka på lite tuffare utmaningar.

Variera mycket

För att du hela tiden ska tycka att det är kul att springa och att få ut så mycket som möjligt av träningen är det viktigt att du varierar sättet du springer på. På måndagen kan du till exempel springa ett längre pass i en lugn takt, på onsdagen kan du köra ett snabbt och men kortare pass och på fredagen träna intervaller. På så sätt vänjer sig inte kroppen för mycket vid din löpning och du får snabbt upp konditionen.

Om författaren

155cm.se