Vanliga löparskador

Av155cm.se

Vanliga löparskador

Precis som med alla former av fysiska aktiviteter finns det vissa, specifika skador som löpare kan råka ut för. Till de allra vanligaste hör knä- och benskador, och det beror ofta på att den som springer antingen har fel sorts skor på sig eller bristande teknik. En annan vanlig anledning till skador är att löparen tränar för hårt och vilar för lite.

Den kanske vanligaste skadan kallas löparknä och yttrar sig som en knäsmärta som blir värre under passets gång. Här har en sena som sitter på utsidan blivit inflammerad och den som drabbas behöver oftast vila knäet tills det går över. En annan skada som ofta drabbar just löpare är benhinneinflammation, vars vanligaste symptom är att det gör ont utmed skenbenen. Det kan även värka när du inte är aktiv, och förutom initial vila brukar det framförallt hjälpa att springa med bättre skor och på mjukare underlag.

Om du springer med fel teknik kan du även få besvär som sitter högre upp. En dålig hållning kan till exempel ge rygg- och nackproblem och om du landar med hälarna först kan det ge smärtor i höfterna. Är du dåligt uppvärmd kan du också råka utan för muskelbristningar och sträckningar och därför är det alltid viktigt att starta med att få igång blodcirkulationen ordentligt.

Om författaren

155cm.se