Att hitta bort från skärmen

Avhannah

Att hitta bort från skärmen

Vi lever i en värld och i ett samhälle som blir allt mer digitaliserat. Mobiler och datorer och andra typer av skärmar upptar en allt större del av vår tid och det är inte ovanligt att man lägger tiotals timmar varje vecka på att sitta och titta in i en skärm. På grund av en mängd olika faktorer är det beroendeframkallande att till exempel vara inne på sociala medier eller att kolla på serier. Det gör att många lägger långt mycket mer tid på detta än de egentligen skulle vilja. Att hitta bort från skärmen och hitta andra saker att göra kan därför vara svårt och här kommer några tips på aktiviteter som kan hjälpa en att ta sig bort från sitt beroende av skärmen.

Sällskapsspel

Många fredagskvällar sitter man med familjen framför teven och kollar på ett program utan att ha speciellt mycket social interaktion med varandra. För att komma ifrån detta kan man till exempel välja att spela ett sällskapsspel tillsammans. När man spelar sällskapsspel får man interagera och prata med varandra och kan ha roligt tillsammans utan att en skärm behöver vara involverad. Att göra sällskapsspel till en del av traditionen på till exempel fredagar kommer att göra att man känner att man kommer närmare varandra. Man kommer att uppleva att man har umgåtts mer på riktigt, än de kvällar då man sitter framför en skärm.

Löpning

Löpningen kan vara ett fantastiskt verktyg för att bli av med det beroende man kan ha av skärmen. Att ge sig ut och springa regelbundet kommer att göra att man helt enkelt har mindre tid för att sitta framför skärmen, tid som man istället väljer att investera i sin hälsa och i sitt välmående. Men löpningen hjälper också till på andra sätt. Genom att pressa sig själv i löpningen och vänja sig vid det som är lite obekvämt kommer det att bli lättare att inte vara beroende av ständiga kickar från till exempel mobilen. Hjärnan och med riktvärdet att ställa in sig på lite mer långsiktiga belöningar, till exempel den typ av belöningar som kommer av hårt arbete och av känslan av att ha gjort något bra. Att låta bli mobilen kommer därför att vara lättare även efter löpturen och löpningen kan på så sätt hjälpa dig även på det området. Sammanfattningsvis finns det en hel del saker man kan göra som inte behöver vara kopplade till en själv och som är långt mer givande än det som till exempel mobiltelefonen kan ge.

Om författaren

hannah administrator