Löpning och återhämtning

Avhannah

Löpning och återhämtning

För att du ska kunna bli en bättre löpare är återhämtning en viktig pusselbit. Att lägga in vila är a och o om du vill förbättra din löpning. Du kan återhämta dig både genom lugn motion men även genom att ligga på soffan. Att lägga dig i soffan och läsa en bra bok kan vara det du behöver vissa gånger. Om du tränar mycket och hårt kan du med gott samvete lägga upp fötterna och luta dig tillbaka i soffan. Om du vill ha en skön soffa att vila i ska du kolla in sofforna som BoConcept har i sitt sortiment. BoConcept har förutom soffor möbler för hela hemmet. Det är kvalitativa möbler som har en snygg design. Du kommer med största sannolikhet inte bli missnöjd med din soffa från BoConcept.

Vila gör dig till en bättre löpare

För att få in din välbehövliga vila från löpningen är det en bra idé att planera in den precis som du gör med dina träningspass. Återhämtningen är hemligheten till att bli och utvecklas till en bättre löpare. Träning stressar kroppen och för att den ska ha en chans att bygga upp sig igen krävs det att du vilar. Det är roligt att bli bättre och för att du ska bli det måste du prioritera vilan. När du vilar håller du även motivationen uppe.

Aktiv återhämtning

Men all återhämtning behöver inte betyda att du ska vara stilla. Du kan genomföra så kallad återhämtningslöpning som är när du springer i ett lugnt tempo. Återhämtningslöpning ska vara bekväm och kontrollerad. Du ska kunna springa i ett tempo som inte gör dig för andfådd. Promenader och lugn löpning är aktiv återhämtning och ett bra alternativ till passiv återhämtning som är att ligga hemma i sängen eller soffan. En lugn löptur bidrar många gånger till en snabbare återhämtning.

Återhämtning efter en tävling

Efter ett lopp är återhämtningen ännu viktigare att tänka på. Efter ett maratonlopp ska du fokusera på att återhämta dig ungefär 1-3 veckor efter tävlingen. Hur mycket återhämtning du behöver efter ett lopp är olika. Ett tips är att du försöker lära känna din kropp och vad den behöver för stunden. Kroppen ger oftast tydliga signaler på vad du behöver för tillfället. Efter alla lopp krävs dock någon form av återhämtning. När du har tävlat har du genomgått en stor påfrestning och då ska du i första hand fokusera på bra mat och sömn.

Om författaren

hannah administrator