Hur löpning påverkar din hälsa

Av155cm.se

Hur löpning påverkar din hälsa

Att träning är bra för din fysiska och mentala hälsa känner du säkert redan till. Den hjälper dig att hålla dig i form och kan ge ett skönt utlopp för nervös energi och mörka tankar. Men vilka specifika hälsofördelar ger just löpning?

Enligt tidningen MåBra finns det enormt många fördelar som kommer med löpning, inklusive generella saker som god kondition och ett piggare sinne. Studier har visat att just löpning är särskilt effektivt mot benskörhet då stötarna får skelettet att bygga upp sig extra mycket. Den höga intensiteten stimulerar en stabil insulinutsöndring, vilket minskar risken för diabetes, och det finns även ett samband mellan regelbunden löpning och minskad risk för demenssjukdomar.

Det finns också indirekta fördelar med löpning som inte har med själva träningen att göra utan snarare med omgivningarna och rutinerna. Att vistas ute i naturen är både rogivande och hälsosamt, och många löpare passar på att umgås med kompisar genom att springa tillsammans. Eftersom det är lätt att bara öppna dörren och sticka iväg ger löpning många en känsla av frihet, och det är ett perfekt sätt att ta en paus i studierna eller arbetsuppgifterna.

Om författaren

155cm.se